Get Adobe Flash player

Ειδήσεις

mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie

Αρθρα Άρθρα μελών Επικαιρότητα

Άρθρο από το περιοδικό του Συλλόγου Κ.Χ. Νο 140 Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011 -  Το αναρτούμε λόγω επικαιρότητας

Η Κρίση Χρέους

Η καλοκαιρινή ραστώνη τελείωσε, μαζί της και οι λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και εφησυχασμού για όλους εμάς.

Δεν προλάβαμε ούτε καν να προσαρμοστούμε στην καθημερινότητα της ζωής μας και μας πλάκωσαν τα νέα μέτρα λιτότητας και οι νέες φορολογίες επί δικαίων και αδίκων. Μάλλον χρειαζόμαστε ταχύρρυθμα μαθήματα οικονομίας, προκειμένου να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις που τρέχουν, με νέα σκληρά μέτρα να ανακοινώνονται καθημερινά, δοκιμάζοντας τις ήδη σπασμένες αντοχές μας.

Βιώνουμε μια δυσάρεστη για όλους κατάσταση και είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε την ψυχραιμία μας.

Ίσως είναι σχήμα λόγου αλλά πως αλλιώς μπορεί να γίνει όταν είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι πολίτες έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα της κρίσης, με το να έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αυξημένη φορολογία και τα ελλείμματα αντί να μειώνονται αυξάνουν.

Επιβάλλονται έκτακτες φορολογίες ή προωθούνται νέοι νόμοι για επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων για μείωση των ελλειμμάτων, αντιμετωπίζοντας το όλο θέμα ως μία λογιστική πράξη. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται αν τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να έχουν θετικές ή αρνητικές συνέπειες π.χ. στην κατανάλωση, στις επενδύσεις, στην αποταμίευση, πόσο και πως θα επηρεαστούν τα έσοδα του κράτους, καθώς επίσης και τα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων τα οποία με τη σειρά τους ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα και τις θέσεις εργασίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί δεν βλέπουν πάτο στο βαρέλι και αμφισβητούν την ικανότητα της χώρας μας να ξαναβρεθεί στον δρόμο της ανάπτυξης και συνεπώς να μειώσει το έλλειμμά της.

Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για τη χώρα μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που ανακοινώνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ύφεση από το 2008 και δεν βλέπουν ανάκαμψη πριν από το 2013.

Ακούμε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταφέρει να αποκτήσει σταθερότητα με ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στην δημοσιονομική εξυγίανση και τρελαινόμαστε όσοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας διαθέτει μια δημόσια γραφειοκρατία σε ένα μεγάλο αναλογικά δημόσιο τομέα και μια διαλυμένη δημόσια διοίκηση που είναι ανίκανη ακόμα και να εισπράξει τους βεβαιωμένους φόρους. Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι η οικονομική κρίση δεν είναι μόνο υπόθεση ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή και ακόμα περισσότερο η ευθύνη της ευρωζώνης είναι μεγάλη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας, κυρίως γιατί δεν την βοήθησε όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος του δημόσιου χρέους. Μεγάλο επίσης είναι το μερίδιο ευθύνης του ανεξέλεγκτου χρηματοοικονομικού τομέα στην κρίση χρεών όχι μόνο της χώρας μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός και αν υποθετικά δεχθούμε ότι τα υπερβολικά ελλείμματα της χώρας μας είναι τεχνητά και δόλια διογκωμένα, με σκοπό να μας χρησιμοποιήσουν ως ένα πειραματόζωο του καπιταλιστικού συστήματος.

Στην παρούσα συγκυρία και εδώ που μας έφτασαν, το μόνο που μας σώζει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ένα νέο σχέδιο μάρσαλ, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για πραγματική οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αντώνης Παπακωνσταντής


news koronos

blog syllogos

meteo

ekyt

Χρήσιμες πληροφορίες


nisi2