Get Adobe Flash player

Ειδήσεις

mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie

Αρθρα Άρθρα μελών Συλλογικά

Ο Σύλλογός μας είναι ισχυρός 

Με την ευκαιρία που το θέμα μας είναι ο Σύλλογος ας δούμε την έννοια που έχει ετυμολογικά αλλά και νομικά. Η λέξη Σύλλογος προέρχεται από την ένωση της πρόθεσης «συν» με το ρήμα «λέγω» και ερμηνεύεται ως «η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε μια οργανωμένη ομάδα που επιδιώκει την πραγματοποίηση κοινών στόχων» ενώ η σχεδόν ταυτόσημη λέξη Σωματείο ετυμολογικά προερχόμενη από τη λέξη «σώμα» αναφέρεται ως η ένωση ατόμων που επιδιώκουν ένα μη κερδοσκοπικό σκοπό, έννοια που ταυτίζεται και με τη νομική άποψη.

Ο Σύλλογός μας έχει εκπληρώσει, σχεδόν με απόλυτη επιτυχία, σύμφωνα με την παραπάνω έννοια και το καταστατικό του,  τον επιδιωκόμενο  του στόχο. Όλοι εμείς που έχουμε θητεύσει στα συμβούλιά του από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα, μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι είμαστε υπερήφανοι. Όπως είναι γνωστό εκ του αποτελέσματος κρίνοντα όλα, και ως εκ τούτου βασίμως ισχυριζόμαστε ότι ο Σύλλογός μας είναι σήμερα ένας εκ των ισχυρότερων και μακροβιότερων Συλλόγων της Νάξου, από κάθε άποψη, ιστορίας, οργάνωσης, τρόπου λειτουργίας, αυτάρκειας, αδιάλειπτης έκδοσης του τριμηνιαίου περιοδικού «ΚΟΡΩΝΙΔΙΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» από την επανασύσταση του Συλλόγου κ.α.

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο και όλα έχουν την δυναμική τους εξήγηση.

Όλα ανεξαιρέτως τα Διοικητικά Συμβούλια στην μακρόχρονη ιστορία του, έβαλαν το λιθαράκι τους, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία και έκτισαν αυτό που βλέπουμε σήμερα. Η συλλογική συνείδηση είναι το κυρίαρχο και προαπαιτούμενο ζήτημα, αλλά και η συνοχή και αλληλεγγύη, που φαίνεται ότι υπάρχει στα μέλη των συμβουλίων μας, είναι καθοριστική. Μπορεί να έχουμε αλλού «κουσούρια» γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, αλλά εδώ τα καταφέρνουμε.

Καθοριστικής σημασίας, κατά μια άποψη, είναι το γεγονός της εναλλαγής νέων μελών στα συμβούλια, αλλά επίσης και νέων σε ηλικία ανθρώπων, που έδωσαν νέα δυναμική στην εξελικτική πορεία του Συλλόγου.  

Πιθανότατα αυτή η εναλλαγή νέων μελών με εμπειρία ζωής στα συμβούλια μαζί με την είσοδο νέων σε ηλικία ανθρώπων να είναι το μυστικό. Το κράμα αυτό είναι απαραίτητο ώστε οι μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι να αποτελούν μπούσουλα και ανάχωμα στο νεανικό αυθορμητισμό και δυναμισμό των νεότερων ώστε να αποφεύγονται λαθεμένες αποφάσεις και ενέργειες.

Η πολύχρονη παραμονή στα συμβούλια, όπως γίνεται σε μερικούς άλλους συλλόγους και σωματεία, δημιουργεί de facto κατεστημένες νοοτροπίες, με ότι αυτό συνεπάγεται στη εύρυθμη λειτουργία τους. Μακριά από εμάς αλλά δυστυχώς αλλού υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, με την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική πρακτική λες και έχουν βάλει ισχυρή κόλλα στις καρέκλες τους και έτσι περνούν τα χρόνια, γηράσκουν τα σαρκία τους, μειώνεται  φυσιολογικά ο εναργής λογισμός τους, τίποτε δεν προσφέρουν, φρενάρουν τις όποιες νέες προτάσεις και εξελίξεις, αλλά είναι σύμβουλοι για να περνούν την ώρα τους στα συμβούλια νομίζοντας ότι βρίσκονται στα ΚΑΠΗ.

Αυτή είναι η μία δυσάρεστη αλλά υπαρκτή πλευρά, υπάρχει όμως και η άλλη εκείνων που πιστεύουν, γιατί έτσι τους βολεύει, ότι οι σύλλογοι και άλλα σωματεία είναι κλειστά κλαμπ παρέας που μοιράζουν αξιώματα και ρόλους και προετοιμάζουν πολιτικές καριέρες.

Είναι χρήσιμο να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, να έχουμε το «γνώθει σ΄αυτόν» ώστε τα κακώς κείμενα των άλλων να μας γίνονται μαθήματα, αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε συλλογική συνείδηση, ότι δεν είμαστε συνυπεύθυνοι σε πράξεις ή παραλήψεις άλλων και ότι είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και στην κοινωνία.

13/01/2012

Αντώνης Παπακωνσταντής

news koronos

blog syllogos

meteo

ekyt

Χρήσιμες πληροφορίες


nisi2