Get Adobe Flash player

Ειδήσεις

mod_dbrss2 AJAX RSS Reader poweredbysimplepie

Κόρωνος Νάξου Αγία Μαρίνα

Αγία Μαρίνα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΚΟΡΩΝΟΥ ΝΑΞΟΥ

  1Η Αγ. Μαρίνα είναι δίκλητη εκκλησία. Η παλιά ονομάζεται Άγιος Ιωάννης, έχει Αγιογραφίες που δεν έχουν αποκαλυφθεί και είναι κτισμένη πριν το 1200 (αρχαιολ. Γ. Μαστορόπουλο), ίσως τον 9ο αιώνα. Το νέο κλήτος κτίστηκε περί το 1580-90. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το μαρμάρινο διακοσμημένο τέμπλο και το πλακόστρωτο δάπεδο με τον δικέφαλο αετό, που φέρει επιγραφή «Δια συνδρομής Παπά Νικηφόρου» (Μανωλά) και χρονολογία 1804.

Στην πύλη εισόδου, στο υπέρθυρο αναγράφει ότι «ανακαινίσθηκε επί Ιωακείμ Ιερομόναχου το 1747 στις 17 Ιουλίου» κλπ.

Από την οροφή κρέμονται 2 παλαιοί πολυέλαιοι με κρύσταλλο δωρεά (το 1904) των νέων τότε παπάδων Γεωργίου και Παναγιώτη Παυλόπουλου με την ευκαιρία της χειροτονίας τους που επισκευάστηκαν πρόσφατα.
Το πατάρι (γυναικωνίτης), η πλακόστρωτη σκεπή, το Δεσποτικό, οι μαρμάρινες εξέδρες και η δεξαμενή του νερού κάτω από το γραφείο, που τώρα έγινε αποθήκη, φτιάχτηκαν το 1954-56 από τον τεχνίτη Δημ. Εμμ. Μανωλά. Μέχρι το 1954 η σκεπή ήταν κεραμοσκεπή, (τότε έγινε πλακόστρωτη). 
Ο ναός συνεχώς συντηρείται και ανακαινίζεται από τους ευσεβείς Κορωνιδιάτες. Χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, φτιάχτηκαν νέα ξύλινα καθίσματα, κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης, μόνωση της οροφής, εκτεταμένες
επισκευές με τσιμεντενέσεις και επιμελημένα επιχρίσματα, όπως και αγιογράφηση από τον αγιογράφο Ηλία Λιαούρη.

Όμως από τις τελευταίες πλημμύρες και τον παγετό υπέστη μεγάλες φθορές και έγινε αποκατάσταση των εξωτερικών επιχρισμάτων και της Αγιογράφησης, δαπάνη που ξεπέρασε τα 80.000 €. Χρειάζεται την συμπαράσταση όλων των απανταχού Κορωνιδιατών και όχι μόνον, για την συνεχή συντήρηση.

perivolos ag.marinas 2

Στην πλακόστρωτη αυλή της Εκκλησίας υπάρχει ένας παλιός τεράστιος πλάτανος εκατοντάδων χρόνων. Φημισμένες είναι οι 3 γλυκόλαλες καμπάνες της Αγ. Μαρίνας, που τις ταίριαξε ο Αρχ/της Γαβριήλ Λεγάκης και σημαίνονται με το πόδι.

Ακόμη το «Ηρώο» της Κορώνου έργο του γλύπτη Αρμακόλα με τους δεκάδες νεκρούς των πολέμων, γραμμένους και σε χειροποίητη πλάκα που είναι τοποθετημένη στη βάση του μνημείου από σμυρίγλι, που μετέφεραν όλοι οι σμυριδεργάτες μία - μία πέτρα, το 1960 που κατασκευάσθηκε με επιμέλεια και δαπάνη του Συλλόγου Κορωνιδιατών Αθήνας. Το  «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο» το 1929 δώρισε το οικόπεδο (χώρος παλιού νεκροταφείου) που έχει χτιστεί το Δημοτικό Σχολείο περί το 1930. Επίσης το παλιό σχολείο όταν δαπάνη του Ναού της Αγ. Μαρίνας (σώζεται επιγραφή του 1908).
Πρόσφατα κατασκευάστηκε, από τον Νικήτα Π. Μελισσουργό, καλαίσθητη  βρύση και καθιστικό από πέτρες και μάρμαρα, στη μνήμη του Νικολ. Δημ. Μελισσουργού.
Την παραμονή του πανηγυριού 16 Ιουλίου γίνεται μεγάλος Εσπερινός και στις 17 Ιουλίου το πρωί Αρχιερατική Λειτουργία με περιφορά εικόνων στα σοκάκια του Χωριού.

Στα καφενεία του Χωριού και πολλές φορές στην Πλατεία «βάζουν» βιολιά, αλλά και τζαμπουνοτούμττακα παλαιότερα, και γλεντούν μέχρι πρωίας. Προπολεμικά, μόνον γύρω από την πλατεία έβαζαν βιολιά σε 7 σημεία, στου Μπραζερογιώργη, στου Πρέσβη, στου Παπαδονικολή,  στου Ιττπότη, στου Δημάρχου, στου Γιώργη, στου Τζαμπουναρογιάννη, (άλλοτε στου Χελιαμπαδοκωσταντή και στου Σαλιακογιάννη). Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι Κορωνιδιάτες είναι οι πιο γλεντζέδες κάτοικοι τις Νάξου. Σ’ αυτό βοηθάει και το κόκκινο κρασί που στα ορεινά χωριά της Νάξου βγαίνει το καλύτερο του νησιού. Δεν είναι τυχαίο, που ο Διόνυσος διάλεξε τη Νάξο να μεγαλώσει, με τροφό τη νύμφη «Κορωνίδα» - Αφιερωματικά αναθήματα στον Διόνυσο βρέθηκαν στο Κακό Σπήλιο (Κορφή βουνού Κόρωνος) και τώρα κοσμούν τα Αρχ. Μουσεία Νάξου και Απεράθου.


Σας περιμένουμε στο πανηγύρι μας να χορέψουμε ένα συρτομπάλο, τον «Βοθριάτικο» παραδοσιακό χορό της Κορώνου.


Στην Αγ. Μαρίνα ιερούργησαν τον τελευταίο αιώνα οι ιερείς:

 • Γεώργιος Κουμερτάς (+1904)
 • Αρχιμ/της Γαβριήλ - Γεώργιος Λεγάκης (+1951)
 • Γεώργιος Παυλόπουλος (1904-1951)
 • Παναγιώτης Παυλόπουλος (1904-1954)
 • Στυλιανός Αξαόπουλος (1947-1980)
 • Γεώργιος Παρτσινέβελος (1978 -2002)
 • Αρχιμ/της Προτέριος Παυλόπουλος, Μητροπολίτης
  Τανζανίας - Δ. Αφρικής (1999- 2002) και νυν Πτολεμαίδος
 • Αρχιμ/της Χρυσόστομος Κοττάκης (2002-2003)
 • Αρχ/της Νικόδημος Βελαλόπουλος (2002-2006)

Πηγή: Έκδοση Πολιτιστικού Οργανισμού Κορώνου Νάξου

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ Τηλ.: 2285051334

news koronos

blog syllogos

meteo

ekyt

Χρήσιμες πληροφορίες


nisi2